Denizli Anayasa Platformu adına açıklamayı Çalışma Grubu Sözcüsü Avukat Niyazi Oğuzlar yaptı. Oğuzlar; “Ülkemizde, Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının kısıtlandığı OHAL koşullarında müzakere edilmeden, siyasal katılım ve uzlaşı sağlanmadan, adeta bir dayatmayla Anayasa değişikliği oylaması yapılmaktadır. Böylesi antidemokratik koşullarda yapılan Anayasa ile ülkemizde istikrarın sağlanacağını düşünmek büyük bir yanılgıdır” dedi.
PLATFORM SÖZCÜSÜ: DENGE YOK!
Hukuk devletinin, yargının bağımsızlığı ile korunduğuna işaret eden Platform Sözcüsü Av. Oğuzlar açıklamasını şu sözlerle devam ettirdi.: “Genel başkanı olduğu siyasi partinin çoğunlukta olacağı bir Meclis kompozisyonunda Anayasa Mahkemesi ve HSK üyelerinin tümünü doğrudan ve dolaylı olarak Cumhurbaşkanı belirlemiş olacağı için bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün değildir. Bu Anayasa ile, Hukuk Devleti yok edilecektir. Yürütmeyi denetleyen bir yargı yerine ona tabi olan bir yargı sistemi getirildiğinde bireylerin haklarını koruyacak hiçbir güvence mekanizması kalmayacaktır. Anayasa değişikliğiyle; yasama ve yürütme organı ayrılığı bütünüyle ortadan kaldırılmaktadır. Cumhurbaşkanı yasama çoğunluğu ve kabinesi ile göreve gelmektedir. Yasama ve yürütmenin yetkileri bir kişiye verilmektedir. Yasama ve yargı organının yürütmeyi denetleyemediği bir sistem getirilmektedir. Bu anayasada değişiklik metninde Denge ve denetim mekanizması öngörülmemiştir.”
PLATFORM VATANDAŞLARI HAYIR DEMEYE ÇAĞIRDI
Platform üyeleri vatandaşları 16 Nisan’da yapılacak referandumda hayır demeye çağırdı. Platform adına konuşan Niyazi Oğuzlar açıklamasına şu sözlerle son verdi:
“Bizler, bu ülkenin aydınlık geleceği için ülkemize, halkımıza, laikliğe, cumhuriyete, yaşam alanlarımıza, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza, mesleğimize, meslektaşlarımıza, meslek alanlarımıza ve meslek örgütlerimize sahip çıkarak, tüm bu baskı rejimine HAYIR diyoruz. Yargının bir kişiye bağımlı hale getirilmesine, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin talan edilmesine, yaşam alanlarımızın, limanlarımızın, fabrikalarımızın, tesislerimizin yok edilmesine karşı çıkıyoruz. Bütün yurttaşlarımızı, bu Anayasa değişikliğine, karanlık gidişe HAYIR demeye, ülkemizin sahipsiz olmadığını göstermeye, Cumhuriyet, Demokrasi, laiklik mücadelesini sahiplenmeye çağırıyoruz.”

