TRAFİK KAZALARINDA TAZMİNAT HUKUKU

TRAFİK KAZALARINDA TAZMİNAT HUKUKU

Trafik kazalarında aracılar/komisyoncular/hasar danışmanlık/sigorta danışmanlık/ şirketleri sizin kazazede olarak veya ölen yakını olarak haklarınız konusunda da size danışmanlık hizmetinde bulunamazlar.

TRAFİK KAZALARINDA TAZMİNAT HUKUKU

Bu aracılar/komisyoncular/hasar danışmanlık/sigorta danışmanlık/ şirketleri sizin kazazede olarak veya ölen yakını olarak haklarınız konusunda da size danışmanlık hizmetinde bulunamazlar.Konu hakkında bilgi veren Av.Sarp Obay konunun hukuki boyutlarını aktardı.Av.Obay şunları söyledi

 

 

 

TRAFİK KAZALARINDAN KAYNAKLI TAZMİNATLARDA

Hasar Danışmanlık Şirketlerinin Hukuki Durumu

 

Bu aracılar/komisyoncular/hasar danışmanlık/sigorta danışmanlık/ şirketleri sizin kazazede olarak veya ölen yakını olarak haklarınız konusunda da size danışmanlık hizmetinde bulunamazlar.

Bunun cezai yaptırımı da bulunmaktadır.

Hasar Danışmanlık Şirketleri ayrıca tazminat ödeyecek sigorta şirketlerinin de işine gelmektedir. Şöyle;

 

 Hiçbir hukuk eğitimi almamış, son derece bilgisiz kişiler sigorta danışmanlık işi yapmakta ve böylece tazminat alınacak sigorta şirketinin yetkilileri de bu kişileri yönlendirmekte, gerçek zarar yerine çok daha az zarar hesaplanmakta böylece dosya alınması gerekenden çok daha düşük miktarlara kapanmaktadır ve hak sahiplerinin mağduriyetine yol açmaktadır.

 

Avukat olarak bize hasar danışmanlık şirketleri ile sık sık sorular yönelmektedir. Örneğin müvekkillerimiz, müvekkillerimizin yakınları veya kazazedeler şunları sormakta ve yanıt aramaktadır:

 

·         Hasar Danışmanlık Şirketinden bizi aradılar,  tazminatımızı bizden hiçbir ücret talep etmeden alacaklarını söylüyorlar doğru mudur?

 

·         Hasar Danışmanlık Şirketinden kazadan sonra evimize geldiler, ölen yakınımızdan ötürü bize sigorta şirketinden 500.000,00TL tazminat alacaklarını söylediler doğru olabilir mi?

Daha vahim sorular da var maalesef, örneğin;

 

·         Kaza geçirdim, hasar danışmanlık şirketinden aradılar, anlaşmalı hastaneleri ve doktorları varmış, maluliyet oranımı yüksek gösterip çok para alabileceğimi söylüyorlar ne yapmalıyım?

gibi…

 

Bu tür gerçek olmayan bilgilendirmeler hak sahiplerinden vekaletname alabilmek için başvurulan yöntemler olup ne hukuka ne kanuna uygun olmayan bu bilgilendirmeler vatandaşların mağduriyetine yol açmaktadır.

 

Peki bu vekaletname ne vekaletnamesi?

 

Hasar Danışma Şirketi adı altında ki şirketlere verilen vekaletnameler  hiç bir hukuki eğitimi olamayan bir kişiye verilen iş takip vekaletnamesidir. Peki içeriği? Sigorta şirketinden alınacak parayı tahsil edebilmektir.

 

Artık hasar danışma şirketinin alacağınız tazminattan iş takip ücreti olarak alacakları payları yüzde kaç olur bilemiyoruz? Belki yüzde 20 belki daha fazla… Tabi ki tüm süreç boyunca masraflar en son da olsa kazazede veya mağdur tarafından alınacak. Bu masraf kalemleri de aslında ücretsiz olan rapor parası, doktor parası yol parası, akaryakıt masrafı gibi kalemler olursa da şaşırmayın deriz.

 

Bu masraf kalemleri bile ayrıca tartışmaya değer yekûn tutmakla birlikte insanların aklına “madem nasıl olsa bir vekâletname veriyorum, öyleyse neden direkt avukata başvurmuyorum” sorusu sanırım pek gelmiyor. Çünkü zaten mağdur veya kazazede psikolojisi altında, büyük para vaadi de olursa insanlar bu durumda ne yazık ki inanmak istiyorlar.

Tam da burada şunu söylemek gerekir; Hiç mi doğru düzgün çalışan, mağdurların, malullerin, kazazedelerin hakkını savunan şirket yok mudur? Belki vardır, ancak yapılan iş yine hukuka uygun değildir. 

 

Vatandaş olarak vekâletname verdiğiniz avukatla birebir görüşmek (en azından telefonla), hak ve alacaklarınız konusunda danışabilmek, başvuru kâğıtlarınız veya dosyadaki evraklarınızdan birer suret alabilmek, aracı kişilere neredeyse hiçbir iş yapmadıkları halde komisyon ödememenin daha mantıklı olduğunu önemle belirtmek isteriz.

 

Sonuç olarak kaza geçirip mağdur olduysanız yakınınızı trafik kazasında kaybettiyseniz doğrudan bir avukatla tazminatınızı almanızı, tazminat avukatı olarak danışmanızı, tüm konuları doğru bir şekilde istişare edip, dosyanız hakkında etkin bir iletişimi böylece sağlayıp bir kez daha mağdur olmamanızı önemle tavsiye ederiz.
 

Gerek Türkiye Barolar Birliği gerekse İl Baro Başkanlıkları  adı geçen sigorta danışmanlık şirketleri aleyhinde gerekli başvurular yapılmaktadır. 

 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu’na aykırı şekilde hukuki danışmanlık hizmeti veren gerçek ve tüzel kişiler ile internet siteleri  aleyhine yürüttüğü çalışmalara hız kesmeden devam etmektedir

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
 HONAZ YENİ SOSYAL TESİS İÇİN İMZA ATTI
HONAZ YENİ SOSYAL TESİS İÇİN İMZA ATTI
 ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ HAYATİ ÖNEMDE
ORGANİZE TARIM BÖLGELERİ HAYATİ ÖNEMDE